• +46 19 20 65 10
  • Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Havsnära Brf Styrbord ställer krav på infästningarna

Användarbetyg: 5 / 5

Markera som aktivMarkera som aktivMarkera som aktivMarkera som aktivMarkera som aktiv
 

Som en del av projektet ”Kajkanten” i Limhamn byggs nu första etappen, Brf Styrbord, i en havsnära miljö som utmanar infästningarna. I denna miljö med aggressivt klimat, hög luftfuktighet och kustområde med höga saltnivåer som ger upphov till dynamiska och termiska laster samt korrosionspåverkan krävs hög korrosionsresistans för att undvika utmattning.

Fasadbeklädnaden består av skifferskivor och de svarta hattprofilerna fästs i underkonstruktionssystemet med den borrande byggplåtskruven EJOT JT3 med tätningsbricka. Skruven är tillverkad i austenitiskt rostfritt stål för att klara den tuffa miljön. Fasadbeklädnaden i skiffer innebär minimalt underhåll, lång hållbarhet och lägre kostnader än exempelvis vissa fabricerade material. Med flera fördelar ser vi skiffer allt mer och mer i kommande byggprojekt. När Brf Styrbord är färdigställt kommer fasaden bestå av 3500 m2 skiffer. Skiffern är levererad av Nordskiffer som är systerföretag till Stenentreprenader i Hässleholm, en av landets största entreprenörer inom natursten.

        

”Vi ser en stigande trend främst hos arkitekterna som ritar in skiffer på sina projekt här i Norden. Skiffer är inte bara väldigt snyggt och stilrent, utan även väldigt ekonomiskt. Vår skiffer kommer inte bara ifrån Spanien, utan även Wales, Vermont, Brasilien med mera.” säger Anders Einarsson, Projektledare på Stenentreprenader i Hessleholm AB.

Totalt används 33 000 st JT3 byggplåtskruvar för att fästa hattprofilerna som håller uppe 36 500 skifferskivor. Skiffern väger 25 kg/m2 och ställer därmed höga krav på infästningen, som ska förutom fasadens tyngd, även klara vindlaster.

”Jag och Anders har en relation som går tillbaka några år. Varje projekt är unikt och ställer särskilda krav på infästningen, därför är det viktigt att tester görs innan val av infästning. För Brf Styrbord var materialvalet enkelt, i en så pass korrosiv miljö är det självklart att austenitiskt rostfritt stål ska användas.” tillägger Jörgen Håkansson, försäljningsingenjör på EJOT.

Varför välja skiffer?
- Naturmaterial
- Minimalt C02 avtryck
- Underhållsfritt
- Livscykel på 80 – 200 år
- Behåller sin naturliga färg

Varför välja EJOT?
- Expertrådgivning
- Personlig representant
- Snabb och pålitlig leveransservice
- Egen tillverkning
- 98 års erfarenhet
- Unik kompetens och erfarenhet med 3500 anställda

Projektinfo
60 lägenheter, 7 gatuhus
Inflyttning preliminärt september 2020
Fastighetsutvecklare: ELF Development
Arkitekt: JJW Arkitekter


KUNDSERVICE
019 20 65 10
infoSE@ejot.com

ADRESS
EJOT Sverige AB
Sandtagsvägen 9
702 36 Örebro
Sweden

Image
DIGITAL NÄRVARO
Typgodkännande av ytbehandlingar.
© 2020 EJOT Sverige AB