•  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Intressant fasadlösning i Kv. Organellen, Stockholm

tisdag 10 maj 2022
Bild till nyhet
Kv. Organellen står snart klart i Hagastaden, Stockholm. Byggnaden består av fyra torn uppdelat på två huskroppar som inhägnar en innergård. Med totalt 195 lägenheter sträcker sig byggnadskomplexet över 14 våningar där LW AB står för fasadbeklädnaden. 

 

 

Fasaden för de två huskropparna består av puts där balkongerna är klädda i Alucobond®-paneler och panelerna är monterade med den borrande byggplåtskruven, JT3-FR. I detta fall används lackerad skruv och panel i matchande kulörer för att bidra till en genomtänkt och estetiskt tilltalande slutprodukt. Runt innergården sträcker sig lägenhetskorridorer där fasaden runt ingångarna till bostäderna består av fibercementskivor. Dessa fibercementskivor är ävenså monterade med JT3-FR. Även samtliga hattprofiler som bär upp fibercementskivorna är fästa i  underkonstruktionen med JT3, däremot i en sexkants-variant tillskillnad från JT3-FR som har ett kullrigt huvud.

 

 

Levande fasad med lackade skruvar

 

Alucobond® är kort förklarat kompositpaneler och består av en brandhämmande kärna som täcks av två aluminiumplåtar. Ett väldigt lättarbetat alternativ som både ger fasaden en stark yta och ett stilrent resultat. Varje balkong är beklädd med Alucobond®-paneler där varje balkong är tilldelad en egen färgkod uppdelat mellan brons, silver och guld. Alucobond®-panelerna och balkongerna i sin helhet är färgade i någon av dessa tre kulörer. Då denna fasadlösning är monterad med synlig infästning så är även dessa lackade för att matcha panelerna. Den lackade skruven som används till att fästa fasaden på balkongerna är EJOT JT3-FR, en skruv i rostfritt A2 stål med lågt kullrigt huvud och en 11 mm tätningsbricka i EPDM-gummi. Det som gör JT3-FR unik är dess låga skalle, som inte bara fyller en funktion med att vara mer ergonomisk vid montage, utan även bidrar till ett mer estetiskt uttryck. Det låga kullriga huvudet i kombination med den matchande lackeringen av skruv och panel gör att montaget, trots att det är synligt, blir mer diskret och bidrar till en snygg helhet av fasaden. Givetvis är detta en smaksak men vi som tillverkare och leverantörer av skruv blir lite extra nöjda när vi också är en del av arkitekturens yttre.

 

JT3 - mångsidig skruv i flera olika utföranden

 

 

EJOT JT3-FR är även använd till monteringen av fibercementskivorna som täcker lägenhetskorridorernas ytterväggar längs innergården. Men här är skruvarna för montaget lackade i en neutral lackering och monterade utan tätningsbricka. JT3-skruven används dessutom för montage av hattprofiler i bärverket fast i ett annat utförande än den som fäster fasadbeklädnaden. Här är det främst skruvskallen och brickstorleken som skiljer skruvarna åt där JT3 skruven för hattprofilerna istället har ett sexkantshuvud och en 16 mm tätningsbricka. Det estetiska uttrycket är inte av lika stor vikt här då denna infästning är dold bakom fibercementskivor, Alucobond®-paneler eller dylikt.

"JT3 är en skruv som används på många av våra projekt så vi vet vad den skruven går för".

-Jan Jonesson, Projektledare LW AB 

 

Skruven som användes till fasadpanelerna: JT3-FR-6-5,5x25

Skruven som användes till Hattprofilerna: JT3-3-5,5x25

 

 

 

Projektets gång:

 

Projektet i stort har från LW AB:s sida rullat på bra när allt väl kommit på plats. Däremot var JT3-FR-skruven till Alucobond®-panelerna för kort från början då hattprofilens tjocklek ändrades från vad den var när beställningen på skruv gjordes, förutsättningar som Mikael Hagelin, säljare Stockholm inte visste om vid planeringen av projektet.

”Jag Ringde Micke som hade semester och som tur var hjälpte han oss få in en beställning på en annan skruv. Det var nog det enda negativa, eller det enda problem som vi var tvungna att anpassa oss efter. Men så fort vi bytt skruv så var alla problem lösta”. – Jan Jonesson, Projektledare LW AB.

 

Skruven som var planerad till att fästa Alucobond®-panelerna är delgängad och vid ett tjockleksskifte greppade den inte riktigt hela vägen. Den skruven byttes då till en helgängad JT3-FR-skruv, likadan skruv som även redan var planerad att användas till att fästa fibercementskivorna längs lägenhetskorridorerna.

 

 

Om Organellen:

 

  • 195 lägenheter fördelat på två huskroppar
  • Byggstart: 2019
  • Arkitekt: Lindberg Stenberg Arkitekter AB
  • Byggherre: Besqab Bostadsmark VIII AB
  • Fasadentreprenör: LW Sverige AB