•  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Invigning av EJOT TecCenter

onsdag 18 oktober 2023
Bild till nyhet

Nyöppnade EJOT TecCenter i tyska Bad Laasphe är en plats för tekniska framsteg och kunskapsöverföring. Här hittar du ett inspirerande campus där forskning, utveckling, applikationsingenjörer och produktutveckling ryms under ett och samma tak.

 

Cirkulär byggnad
TecCenter är en klimatsmart byggnad och koldioxidneutral i drift, vilket ligger i linje med EJOT-gruppens strategiska mål att vara klimatneutrala till 2035 (med noll koldioxidutsläpp). "Idag intresserar vi oss alltmer för byggnaders miljmässiga fotspår, materialens sammansättning och innehållets ofarlighet." förklarar professor Burkhard Pahl från PWP-planeringsföretaget i Darmtadt. Byggandet av TecCeter handlade inte bara om att bygga på ett resurssparande vis, utan att fokusera på byggnadens hela livscykel - från idé till rivning. Experterna kallar det för en "cirkulär byggnad".


Trä är det bärande materialet
I TecCenter är trä det dominerande byggnadsmaterialet; huset har en bärande struktur av höghållfast laminerat fanervirke (LVL), väggar av CLT-konstruktion och tak av "Brettstapel" (en traditionell panel- och däckkonstruktion i massivt trä med träpluggar), delvis som komposit trästruktur. Kontorsavdelarna är gjorda av träramväggar med speciella jordbyggplattor. Utöver träkonstruktionerna har byggnaden en fasad delvis täckt av växter, ett grönt tak för vattenretention, solceller och geometrisk energi. I grunden är byggnaden uppförd på 400 mineraliska, vattenpermeabla stenpelare och på en packning av återvunnet skumglas. Byggnaden är fri från oljebaserat isoleringsmaterial och energikrävande kakel, och har endast en mindre mängd gipsväggar. Byggkostnaderna har uppgått till cirka nio miljoner euro, där den tyska regeringen gick in med finansiering på ca en miljon euro för byggnadens innovativa koncept.

 

 

 

"Med denna byggnad skapade vi en plats där briljanta sinnen kan samlas för att lansera innovationer." - EJOT gruppens VD, Christian Kocherscheidt

 

En plats för innovation
På TecCenters bottenvåning finns stora ytor för kunder att interaktivt uppleva EJOT i en förstärkt 3D verklighet. Här finns också en utställningslokal med lounge-atmosfär och produkter som kunder gärna får se och känna på, ett stort seminarierum för ca 60 personer med karaktären av en aula, konferensrum, verkstäder, omklädningsrum, ett digitalt kreativt rum, ett rum med 3D-skrivare samt en klimatkammare för konditionering av trä och plast. Översta våningen består till majoritet av kontor och konferensrum för den tekniska avdelningen, samt av flexibla arbetsplatser som kan användas för kollegor som exempelvis är på besök eller behöver en temporär arbetsplats. Christian Kocherscheidt betonar att innovationer och kunskap är en konstant drivkraft och en permanent utmaning. Han säger "Vi kan bara bestå om vi är de bästa", "Vi på EJOT kan bara kompensera för de försämrade omständigheterna i Tyskland, som inte längre är platsen där nyheter lanseras, genom att ha hög produktkvalitet". "Utomlands kan man producera billigare, vilket vi också gör, men våra rötter ligger i Tyskland och med våra kvalitetsprodukter kommer vi att kämpa för att det ska förbli så.