•  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Tung infästning för tunga fundament

måndag 12 juni 2023
Bild till nyhet

Ett nytt parkeringshus på 19 000 kvadratmeter reser sig just nu i Arenastaden i Stockholm, där dryga 530 nya värdefulla parkeringsplatser kommer stå klara i september. Konstruktionen består till största del av högkvalitativa betongfundament som i form av en spiral utgör tio lika stora våningar.

 

Beslagen är gradvis vinklade för att få stålskenorna och slutligen panelerna att omfamna fasaden på ett rundare och mjukare sätt. 

EJOT infästningar i fasadsystemet

 

Fasaden är täckt i hexagonformade kassetter varav majoriteten av kassetterna är i aluminium. Aluminiumkassetterna har varvats med hexagoner i glas för att öka insynen. Totalt är fasaden täckt med hela 1770 kassetter i aluminium samt 387 i glas. Av de 1770 aluminiumkassetterna har 40 av dem en slitstark ljuslist monterad på insidan av ytterkanten vilket gör att byggnaden får ett trevligt och ljust yttre under dagen men också under kvällar och nätter. Kassetterna är fästa i långa aluminiumskenor som sträcker sig vertikalt över byggnadens yttre. Aluminiumskenorna är i sin tur monterade i betongen med hjälp av betongskruv och vinklade stålbeslag. EJOTs Betongskruv JC2 Plus är skruven som använts för att fästa beslagen mot betongfundamenten. På byggnadens tionde och sista plan har fasaden förstärkts runtom med horisontella stålbalkar då den höga takhöjden kräver en ytterligare infästningspunkt utöver betongen. I dessa stålbalkar har beslagen fästs med en lackad variant av EJOTs rostfria borrande byggplåtskruv, JT3.  Aluminiumkassetterna är även monterade mot aluminiumskenorna med JT3.

EJOTs betongskruv JC2 Plus monterad i betongfundamentet. 

Betongskruv JC2-KB Plus ML 8x55/5. 

Grålackerad byggplåtskruv JT3 som håller aluminiumkassetterna på plats. 

 

Betongskruv vs. expanderande kraft

 

Det nära kantavståndet mellan varje skena samt mellan infästningspunkterna i beslagen gör att en expanderande infästning inte är optimal då de lätt kan påverka varandra i och med att montagen är så pass nära varandra. Därför bestämdes det tidigt att det bästa alternativet för att fästa skenorna i betongen var med betongskruv då den skär sin egen gänga i betongen och inte har någon expanderande effekt som kan äventyra hållfastheten i grundmaterialet.

-Vi behövde hitta en skruv som kunde monteras så grunt som möjligt i betongen men som fortfarande behöll det grepp och styrka som fasaden krävde.

Jan Jonesson, Projektledare LW bygg AB

 

Provdragning

 

EJOT besökte bygget för ett antal månader sedan och utförde en så kallad provdragning där flertalet skruv testades för att se vilka specifikationer som passar applikationen bäst. Vid en provdragning används en provdragare som fastställer hur mycket last som kombinationen av material och skruv klarar av. Detta ger oss möjligheten att lätt hitta den starkaste lösningen för projektet samtidigt som vi optimera antalet infästningspunkter vilket också i sin tur effektiviserar arbetet.

Om Signalbron P-hus:

 

 • 530 parkeringsplatser fördelat på tio våningar
 • 19 000 kvm
 • Byggstart: 2022
 • Arkitekt: Archus
 • Byggherre: Fabege
 • Fasadentreprenör: LW Sverige AB