•  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Guide - Låglutande tak - Del 3 - Vindlastberäkning och påverkande faktorer


De tidigare delarna av vår takguide har redan beskrivit om de grundläggande koncepten för att planera olika typer av tak. Beskrivit skillnaden mellan platta och lutande tak, beskrivit mer i detalj hur strukturen på ett platt tak är uppbyggt samt förklarat vilka laster och påfrestningar som måste beaktas. Och även vilka typer av säkerhetsåtgärder som kan beaktas. Det första man skall göra är en vindlastberäkning för att kunna få ut exakt antal infästningar som behövs till takytan. Men vilka påverkansfaktorer spelar en roll i en vindlastberäkning, och vilka parametrar krävs för att skapa en vindlastberäkning?
Påverkansfaktorer för rätt antal infästningar
När det gäller effekterna som påverkar en beräkningen.
- Vilken kommun?
- Vilken terrängtyp?
- Längd x Bredd x Höjd, samt taklutning.
- Underlag.
- Tätskikts material/tillverkare.
- Vådbredd.
- Bedömning av invändig vindlast.
- Bröstning/sarg höjd.
> Beställning av vindlastberäkning

I exemplet ser vi hur vindlastberäkningen kommer att se ut när ni får den ifrån oss. I detta exempel så har vi räknat på vårat lager i Örebro, det är ett underlag med TRP som har ett c/c avstånd på 310mm mellan profiltopparna. Bilden till höger visar hur taket blir indelat i olika zoner som har olika vindlaster. Vindlastberäkningen visar antal infästningar per zon och på vilket avstånd som de skall appliceras.

Eventuella svaga punkter på takytan
När man gör ett fullskaligt vindtunneltest så är det tre svagare punkter som kan vara orsaken till en eventuell skada eller olycka som leder till att taket släpper.
 
> Det vanligaste stället som det släpper på är den svagaste punkten som är mellan tätskikt och hylsan. Vid vilket tryck det släpper på är helt olika beroende på vilket material tätskiktet är utav samt vilken tillverkare.
> Förbindelsen mellan hylsan och skruven, här är det materialet på hylsan och geometrin på skruvskallen som spelar roll.
> Förbindelsen mellan skruv och underlag.Har du frågor gällande låglutande tak eller behöver hjälp med vindlastberäkningar?
Kontakta oss, infoSE@ejot.com