•  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Guide - Välj rätt infästning för trädäck - Del 1


Välj rätt infästning för att konstruera och montera trädäck på ett professionellt och korrekt sätt.

Virkesmaterial och rekommenderad trallskruv

 
Tryckimpregnerat virke
Trall av furu som tryckimpregneras för att stå emot röta vid väderangrepp. Denna trall finns ofta i två kvaliteter där skillnaden är upptagningen av impregneringsvätska och mindre kvist. Finns även som brunimpregnerad och räfflad.
+ Finns i många dimensioner
+ Den billigaste trallen
+ Finns även som brunimpregnerad
– Kräver årligt underhåll med olja eller lasyr
Rekommenderade skruvar
Kärnfuru
Kärnfuru är en slitstark obehandlad trall med en naturlig impregnering för dig som vill välja ett miljövänligt alternativ. Virket kommer från den innersta och hårdaste delen av furustocken. Kärnfuru har lång livslängd utan att kräva underhåll och med tiden får den en vacker silvergrå färg.
+ Bra miljöval då den har minimal påverkan på miljön eftersom den är naturligt impregnerad
+ Kräver inget underhåll
– Förborrning rekommenderas
Rekommenderade skruvar
 
Sibirisk lärk
Sibirisk lärk är ett långsamt växande barrträ som genom sin långsamma tillväxt uppnår höga halter av hartser och gavsyror. Detta ger materialet ett naturligt skydd mot röta. Den långsamma tillväxten skapar en hög densitet i träslaget och ger materialet en hård och slitstark yta.
+ Miljövänlig
+ Naturligt tålig
+ Silverfärgad i obehandlat skick
– Bör förborras
Rekommenderade skruvar
 
Ceder
Ceder är ett slitstarkt virke som är naturligt resistent mot röta och behöver därför inte behandlas. Däremot kan det vara bra att göra det om man vill behålla den rödbruna nyans som materialet har. Ceder är även ett väldigt mjukt träslag vilket gör det lättarbetat samt väldigt barfotavänligt.
+ Bra miljöval då den har liten påverkan på miljön eftersom den är naturligt impregnerad
+ Mjukt trä som är behagligt att gå på
– Högt pris
Rekommenderade skruvar

 
 
Kebony
Kebony är ett material som liknar tropiska träslag till synes och egenskapsmässigt. Materialet är framtaget ur ett mjukt, hållbart virke  som genom en impregnering av biobaserad vätska förändrar träets celler och får dem att öka i tjocklek. Detta resulterar i ett hårt virke som håller borta svampbildning och röta.
 
+ Bra miljöval
+ Finns i många dimensioner
– + Ändrar utseende från fyllig brun till silvergrå med tiden
 
Rekommenderade skruvar
 
Organowood
Framställs genom att man impregnerar virket med naturliga mineraler, som kisel. Vid själva torkningsprocessen binds mineralerna i träets fibrer och uppnår bland annat ett bra skydd mot röta. Norrländsk fura används som virke. Med tiden åldras organowood som vanligt virke, men blir silvergrått, och det är ett mer stickfritt virke än lärkträ.
 
+ Flamskyddat då kisel är obrännbart
+ Giftfritt
– Omålningsbart, färg fäster dåligt
 
Rekommenderade skruvar
 
 
Royalimpregnerad trall
Trall av furu som genomgått en tvåstegsbehandling. Virket tryckimpregeneras och kokas därefter i linolja varpå resultatet blir en nedtorkad produkt som har ett mycket starkt skydd mot rötbildning. Under väldigt varma dagar kan harts utsöndra från virket.
 
+ Finns i alla typer av pigmentering
+ Högt skydd mot röta och fukt
– Rekommenderas att oljas in 7-8 år efter montage
 
Rekommenderade skruvar
 
 
Thermowood
Framställs genom en process med hög värme och vattenånga, vilket ger virket en gyllenbrun färg. Hettan gör även att träet förhindras från att ta åt sig näring under processen vilket gör att materialet inte längre suger åt sig lika mycket vatten. Detta reducerar i sin tur träets förmåga att krympa och svälla. Långsamt växande nordisk fura används som råmaterial.
 
+ Bra miljöval, fri från kemikalier
+ Kräver inget underhåll
– Förlorar sin bruna nyans med tiden
 
Rekommenderade skruvar

 
 
Hardwood
Trall som har avsevärt högre densitet och är därför väldigt slitstark men också vädigt tung. Är ett av de mest hållbara materialen och behöver ingen ytbehandling för att klara sig utomhus. Finns i både konventionella samt tropiska träslag där färgen är det som främst skiljer de åt. Kräver ofta förborrning då materialets densitet är hög.
 
+ Ett av de mest hållbara virkena
+ Klarar sig utan ytbehandling
– Förborrning krävs
 
Rekommenderade skruvar
 
Komposittrall
komposittrall är en slitstark trall som består av träkomposit gjord på träfibrer och plast som termoplastiskt behandlats. Materialet är beständigt, spricker inte och bildar heller inga flisor vilket gör det barfotavänligt.
 
+ Flisfritt
+ Kräver inget underhåll
– Vissa träkompositer blir väldigt varma vid lång exponering av direkt solljus
Rekommenderade skruvar
 Kan även fästas med dold clips.